Čím viac si čítam o dôležitosti omega-3 počas tehotenstva, dojčenia, na rozvoj motoriky a inteligencie u malých detí, čím viac som svedkom, ako pridanie omega 3 pomáha u klientov, tým viac si trieskam hlavu, prečo som ja nemala tieto informácie predtým. Mohla som si ušetriť množstvo problémov. A tým viac sa snažím dôležitosť konzumácie omega-3 vysvetľovať tým, ktorí to potrebujú najviac.

Ak teda si dojčiaca mamina, čakáš bábo alebo máš malé deti, tak čítaj, prečo sa to jednoznačne oplatí:

  1. Omega-3 majú epigenetický účinok. Čo to znamená? Štúdia uverejnená vo Food & Function potvrdzuje, že deti, ktoré mali vyšší obsah Omega-3 EPA a DHA vo svojej krvi, mali menej poškodenú DNA. To znamená, že šanca prepuknutia chronických ochorení, na ktoré sú geneticky náchylné, ako sú srdcové ochorenia, diabetes, rakovina, atď., je u nich nižšia ako u detí, ktoré mali nízke hladiny omega-3. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2020/fo/c9fo02551k#!divAbstract
  2. Omega-3 zabraňujú predčasnému pôrodu. Ďalšia štúdia potvrdzuje, že suplementácia Omega-3 dokáže zabrániť predčasnému pôrodu až 42 % (< 34. týždňa tehotenstva) a 11 % (< 37 týždňa tehotenstva). https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-019-0499-2
  3. Konzumácia omega-3 počas tehotenstva znižuje výskyt astmy u detí, a to až o 31 % . U žien s nízkou hladinou omega-3 v krvi dokonca o 54 % . Rovnako viete svojmu nenarodenému dieťaťu ešte pred jeho narodením znížiť množstvo ochorení dolných dýchacích ciest! https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1503734
  4. Nedostatok omega-3 je častou príčinou popôrodnej depresie. Zásoby omega-3 u tehotných žien sú odčerpávané plodom počas tehotenstva, čo je dôvodom zvýšených depresií po pôrode. Omega-3 znižujú produkciu prozápalových cytokínov, ktorá je zvýšená u pacientov s depresiou.
  5. Omega-3 sú základnými stavebnými prvkami pre vývoj mozgu a zraku. Deti, ktorých maminy počas tehotenstva suplementovali omega-3, dosahovali lepšie výsledky v jazykových testoch, v riešení problémov, atď. Tieto výsledky poukazujú na lepší rozvoj mozgu. Zo svojich skúseností toto môžem potvrdiť: u mnohých malých klientov po zaradení kvalitného omega-3 nastal pri problémoch s rozvojom reči zásadný zvrat (deti sa „zrazu“ rozrozprávali), rovnako tomu bolo aj pri motorickom vývoji (deti začali chodiť). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3046737/
  6. Omega-3 pomáhajú aj starším deťom – zlepšujú náladu a schopnosť zapamätať si. 6 mesačná štúdia, ktorej sa zúčastnilo 183 detí, potvrdila zlepšenie schopnosti učenia sa a zapamätania si. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4113767/
  7. 8 týždňová štúdia potvrdila pri zvýšenej konzumácii omega-3 zvýšenú aktivitu tých oblastí mozgu, ktoré sú zodpovedné za pozornosť, impulzívnosť a plánovanie. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20130094/
  8. Omega-3 znižujú depresie a náladosť nielen u žien po pôrode, ale aj u detí. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19499625/

🧐 Omega-3 v oleji alebo v rybách? Čo je lepšie?

Väčšina lekárov odporúča jesť dostatok rýb. Bohužiaľ v súčasnosti už ani ryby nie sú kvalitným zdrojom omega-3, keďže častokrát v ich potrave chýba zdroj, od ktorého závisí obsah omega-3 v ich mäse: morské riasy. Často sú aj morské ryby prikrmované umelo nevhodnou stravou plnou omega-6, ktoré podporujú zápal v prípade vysokého pomeru omega-6 ku omega-3.

Zároveň bývajú veľké ryby /tuniak, losos/ zdrojom ťažkých kovov, teda nie sú vhodné pre tehotné, dojčiace ženy a deti.

Teda nám zostáva kvalitný suplement. A bohužiaľ aj s nimi je to náročné.😟

Ako teda vybrať ten správny? Mal by spĺňať 3 parametre:

  1. Mal by to byť dávkovaný na kg. Inú potrebu omega 3- má človek, ktorý má 50 kg a inú ten, ktorý má 100 kg. Nedostatočný príjem totiž moc zdravotný problém nezmení.
  2. Mal by oxidovať až po 30 hodinách. Teda, mal by obsahovať dostatok antioxidantov, ktoré zabránia oxidácii oleja, a to počas celej doby jeho spracovávania našim telom. Bohužiaľ klasické oleje, ktoré dostanete v eshopoch či lekárňach, vydržia neoxidovať max. 10 hodín. Oxidáciou omega-3 kyselín vznikajú lipidové peroxidy a sekundárne oxidačné produkty ako 4-hydroxyhexenal (HHE) a malondialdehyd (MDA) a znižuje sa obsah žiadaných mastných kyselín EPA a DHA. Oxidačné produkty sa podieľajú na tvorbe prozápalových cytokínov a tým vedú k systémovému zápalu, ktorý vedie k vzniku aterosklerózy, inzulínovej rezistencie a metabolického syndrómu, navyše pôsobia karcinogénne a neurotoxicky, čo môže viesť k Alzheimerovej chorobe.
  3. Nemal by mať rybaciu príchuť. Inak ho do detí nedostaneme. Rovnako je rybacia príchuť príznakom jeho oxidácie, nečudujme sa, že nám takýto olej nechutí. Mne sa po takýchto produktoch vždy zhoršilo trávenie – grgalo sa mi, mala som pocit, že mi telo takýto olej odmieta a netrávi mi.

A teda ktorý olej spĺňa všetky tieto atribúty? Pokojne mi napíš a dozvieš sa viac.

Leave a comment

Minimum 4 characters