3. decembra 2018

Pečený fenikel s batátovo-zemiakovým pyré

Veľakrát sú maminy bezradné, čo majú urobiť z feniklu. Tak toto je náš najobľúbenejší recept. Pyré je jemné a chutnejšie ako klasické zemiakové a s dobrým gouda syrom je fenikel neskutočne dobrý.

Postup prípravy:

Pyré

  1. Batát a zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky o veľkosti 1×1 cm.
  2. Do vriacej vody pridáme zemiaky a batát, štipku soli a rasce a varíme do mäkka (cca 20 minút).
  3. Po uvarení vodu zlejeme, trochu si odložíme bokom.
  4. Zemiaky a batát prepasírujeme vidličkou alebo pučiakom na zemiaky. Pridáme štipku soli a maslo a vyšľaháme.
  5. Dochutíme zelenými vňaťkami (pažítka, petržlen, žerucha).

Fenikel

  1. Rúru rozohrejeme na 175 stupňov.
  2. Fenikel umyjeme a odstránime spodok z hlúbika a rovnako aj zelené stonky.
  3. Nakrájame na kocky 1×1 cm a dáme dusiť na cca 10 minút.
  4. Fenikel by mal by po podusení chrumkavý. Vložíme ho do misy na zapekanie, posypeme nastrúhaným syrom a pečieme 15 minút.

Info: Pre mladšie deti použijeme syr s nízkym obsahom soli, ako je mozzarella ( a stačí len trochu).

Details

Ingredients

  • 1 väčší batát (cca 500 g)
  • 400 g zemiakov
  • rasca
  • soľ
  • 40 g masla
  • 120 ml vody z varenia
  • 500 – 750 g feniklu
  • 200 g goudy alebo mozzarelly

Leave a comment

Minimum 4 characters