30. októbra 2018

Čokoládovo – dyňová slávnostná torta

Na jeseň sa u nás vo veľkom oslavuje. A keďže mám množstvo mladších i starších miniklientov s nezáujmom o zeleninu, rozhodla som sa vymyslieť absolútne chutnú tortu so zeleninou. Podarilo sa. Po prvom súste sa ozývalo: „Mňam, čo v tom je“? Lebo ja si vždy vymyslím nejakú sladkú habaďúru.

Postup prípravy:

  1. Trúbu vyhrejeme na 170 stupňov.
  2. Maslové sušienky rozmixujeme a zalejeme roztopeným maslom. Premiešame a vtlačíme do tortovej formy (22 cm).
  3. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme mierne vychladnúť.
  4. Philadelphiu alebo Lučinu vyšľaháme so všetkými ostatnými ingredienciami okrem vajíčok a čokolády.
  5. Vajíčka pridávame postupne po jednom a chvíľu šľaháme.
  6. Teraz prichádza čas na čokoládu. Odoberieme si 1/2 plnky a vyšľaháme.
  7. Postupne nalievame raz oranžovú plnku do stredu a na ňu čokoládovú. Keď sú plnky minuté, vrch uhladíme. Nevadí, že nám nevznikol dokonalý vzor a vrstvy, torta je zaujímavá aj svojim nepravidelným vrstvením
  8. Pečieme vo vyhriatej trúbe 40 minút. Necháme vychladnúť postupne, teda ideálne vo vypnutej trúbe pri mierne otvorených dvierkach, aby vrch torty nepraskol.
  9. Najchutnejšia je s čo najtučnejšiou smotanou. Po chuti tekvice ani chýru, ani slychu 🙂

Torta je vhodná pre deti od tretieho roka.

Podrobnosti

Ingrediencie

  • Cesto:
  • 300 g maslových sušienok (dm Bio sú naj)
  • 120 g roztopeného masla
  • Plnka:
  • 100 g čokolády na varenie (Vivani)
  • 200 g vychladnutého dyňového pyré (upečené plátky hokaida, rozmixované)
  • 350 g Philadelphie (Billa) alebo Lučiny
  • 50 g kyslej smotany
  • 3 vajíčka
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 80 g trstinového cukru (dm Bio Vollrohr Zucker)

Zanechať komentár

Heslo musí obsahovať min. 4 znaky