Trochu som experimentovala s cestom na sušienky z fermentovanej múky. Potrebovala som cesto, ktoré je flexibilné a bude sa s ním dať dobre pracovať. A podarilo sa. So žiadnym cestom sa mi zatiaľ lepšie nepracovalo. Sušienky sa nedrolia, pečiatka zostáva krásne viditeľná a chuť vychválilo množstvo účastníkov mojich kurzov.
A hlavne ich môžu aj celiatici, ktorým tolerujú ovos.
Takže poďme na to. Z pôvodného receptu určite budeme potrebovať mandľovú múku a nie namleté mandle. Namiesto sladidla si urobíme vlastný datľový sirup – na noc namočíme 13 – 15 datlí, potom zlejeme a rozmixujeme do hladka. Datle nesušíme, ani nenecháme odkvapkať – troška vody v nich cestu veľmi pomáha k lepšej konzistencii.
Takže celý recept bude vyzerať takto:
180 g mandľovej múky
13 – 15 datlí (namočených a rozmixovaných na pastu)
100 g fermentovanej múky z ovsených vločiek
85 g mäkkého masla
1 žĺtok
1/2 lyžičky škorice
1/4 lyžičky kardamónu
1 vanilkový struk alebo 1/2 lyžičky vanilky
kôra z jedného citrónu
Postup prípravy:
Cesto po vypracovaní nemusíme nechať odstáť, je lepšie s ním hneď pracovať. Stačí z neho odobrať polovicu, rukami roztlačiť a potom dodatočne valčekom rozvaľkať na 0,5 cm hrúbku. Ak sa bude cesto prichytávať na valček, pomôžte si potravinovou fóliou, ktorú položíte na cesto.
A potom už len dáme na 12 – 14 minút piecť na 170 stupňov. Hotové sušienky by mali začať odspodu chytať zlatú farbu. Vtedy sú hotové. Necháme vychladnúť na plechu.
Z jednej dávky zaplníme keksíkami jeden plech. Sušienky v krabici vydržia aj mesiac.