12. októbra 2017

Hruškový koláč s orechovým krémom

Tento koláč nie je až tak pred deti (ale staršie si tiež pošmákli). Lenže blíži sa víkend, návštevy, tá jeseň si úplne žiada luxusné sladké. A toto je jeden presne tých receptov, ktoré vám chuť na sladké krásne zahoja.

Recept som našla v jednom časopise, ako inak, nie moc zdravé zloženie plné cukru, pšeničnej múky a zvláštneho postupu, tak som si ho urobila podľa seba, zredukovala cukor, pridala viac orechov a veru, hneď druhýkrát úplne iná chuť. Tak poďme na to.

Postup prípravy:

  1. V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, neskôr pridáme na malé kocky nakrájané maslo izbovej teploty. Poriadne vyšľaháme na hladký krém. V druhej miske premiešame múku s práškom do pečiva. Suché ingrediencie premiešame so žĺtkovým krémom. Cesto natlačíme do plech vystlaný papierom na pečenie (veľkosť môjho plechu bola cca polovičná klasického).
  2. Z hrušiek odstránime jaderníky a nakrájame ich na štvrťky. Cesto nimi na husto obložíme.
  3. Kyslú smotanu vymiešame s vajíčkami, cukrom, orechami, vanilkou. Na koniec jemne primiešame sneh z bielkov.
  4. Pečieme cca 40 minút na 170 stupňoch.

Details

Ingredients

  • Na cesto budeme potrebovať:
  • 3 žĺtky
  • 90 g neupravovaného cukru (tzv. Vollrohrzucker)
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g masla
  • 1 prášok do pečiva
  • Na krém:
  • 300 g kyslej smotany
  • 100 g jogurtu
  • 3 bielka vyšľahané na sneh
  • 2 celé vajíčka
  • 3 lyžice neupravovaného cukru
  • 1/2 lyžičky pravej vanilky
  • 5 lyžíc opražených a pomletých vlašských orechov
  • cca 6 – 8 hrušiek (závisí od veľkosti)

Leave a comment

Minimum 4 characters