10. mája 2018

Bazový sirup s citrónmi a panelou – sušenou trstinovou šťavou

Dlho som blúdila útrobami internetu s cieľom nájsť ideálny recept na bazový sirup. Bez kyseliny, s čo najprírodnejším sladidlom. Nenašla.Tak som si ho ako vždy musela vymyslieť sama. So sušenou trstinovou šťavou namiesto cukru a parádnym množstvom citrónov. Sirup má pri použití trstinovej šťavy tmavšiu farbu. Panela sa v pohode dá zohnať v bio obchode.

Kvety zbierajte čo najďalej od zdrojov znečistenia, keďže ja ich nepremývam. Nemali by byť úplne v rozpuku, cca polka kvetov by mala byť ešte zavretá. No a samozrejme ideálne to všetko stihnúť pred dažďom.

Postup prípravy:

  1. Bazové kvety natlačíme spolu s kilom umytých citrónov rozrezaných kolieska na 24 hodín do prevarenej a vychladnutej vody. Prikryjeme.
  2. Citróny i kvety po jednom dni vložíme do gázy alebo plienky a poriadne vytlačíme šťavu. Vodu z namáčania tiež prelejeme cez gázu.
  3. V hrnci varíme šťavu, vodu spolu s cukrom pri teplote 80 stupňov 5 minút.
  4. Do horúceho sirupu pridáme šťavu z dvoch citrónov, premiešame a nalejeme do vydezinfikovaných pohárov. Každé náčinie, ktoré použijeme, by malo byť vyvarené alebo umyté v umývačke pri vysokej teplote.
  5. Poháre alebo fľaše nechajte ešte dodatočne až do úplného vychladnutia zabalené v utierke alebo uteráku.
  6. Uchovávajte v chladničke.

Details

Ingredients

  • 500 g bazových kvetov
  • 1 kg chemicky neošetrených citrónov (BIO)
  • 3 litre prevarenej vody
  • 600 g sušenej trstinovej šťavy
  • 200 g trstinového cukru
  • šťava z dvoch citrónov

Leave a comment

Minimum 4 characters