Dlho som blúdila útrobami internetu s cieľom nájsť ideálny recept na bazový sirup. Bez kyseliny, s čo najprírodnejším sladidlom. Nenašla.Tak som si ho ako vždy musela vymyslieť sama. So sušenou trstinovou šťavou namiesto cukru a parádnym množstvom citrónov. Sirup má pri použití trstinovej šťavy tmavšiu farbu. Panela sa v pohode dá zohnať v bio obchode.
Kvety zbierajte čo najďalej od zdrojov znečistenia, keďže ja ich nepremývam. Nemali by byť úplne v rozpuku, cca polka kvetov by mala byť ešte zavretá. No a samozrejme ideálne to všetko stihnúť pred dažďom.
Postup prípravy:
- Bazové kvety natlačíme spolu s kilom umytých citrónov rozrezaných kolieska na 24 hodín do prevarenej a vychladnutej vody. Prikryjeme.
- Citróny i kvety po jednom dni vložíme do gázy alebo plienky a poriadne vytlačíme šťavu. Vodu z namáčania tiež prelejeme cez gázu.
- V hrnci varíme šťavu, vodu spolu s cukrom pri teplote 80 stupňov 5 minút.
- Do horúceho sirupu pridáme šťavu z dvoch citrónov, premiešame a nalejeme do vydezinfikovaných pohárov. Každé náčinie, ktoré použijeme, by malo byť vyvarené alebo umyté v umývačke pri vysokej teplote.
- Poháre alebo fľaše nechajte ešte dodatočne až do úplného vychladnutia zabalené v utierke alebo uteráku.
- Uchovávajte v chladničke.