10. apríla 2018

Cuketová kôprovka s pošírovaným vajíčkom

V jednoduchosti je krása. A dobrá chuť. I dobré trávenie. Predovšetkým to platí vo výžive tých najmenších. Žiadne divoké kombinácie typu kuracie prsia s broskyňou a syrom netreba. A hlavne, jednoduché jedlá nevyžadujú veľa času pri príprave. Ako napr. toto. Zároveň je tepelná úprava pošírovaného vajíčka tou najšetrnejšou, čo sa tukov vajíčka týka. A bielkovín tiež. Stačí k tomuto jedlu urobiť polievku s nejakou obilninou alebo sladkým zemiakovm a kompletný obed máte hotový.

Postup prípravy:

  1. Cuketu umyjeme a nakrájame na väčšie kocky. Opražíme na ghí a zalejeme horúcim zeleninovým vývarom. Dusíme cca 5 minút.
  2. Akonáhle je cuketa mäkká, tak ju rozmixujeme do hladka. Ochutíme na jemno nakrájaným kôprom a troškou umeoctu.
  3. Ak máte mlsné jazýčky, tak časť zeleninového vývaru nahraďte smotanou.

Pošírované vajíčko:

  1. Aby sa podarilo, potrebujete riadne čerstvé vajíčko.  Vajíčko vyklepneme do misky tak, aby sa nepoškodilo žĺtko. Potom ho pomaly vylejeme  do malého hrnca do jemne bublinkujúcej vody (nie vriacej). Varíme cca 4 – 5 minút na jemnom plameni. Keď ho vyberieme a stlačíme žĺtko, malo by mať konzistenciu mozzarelly. Výborné video návody nájdete aj na YouTube :).

Details

Ingredients

  • 500 g cukety
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžica ghí
  • kôpor
  • umeocot

Leave a comment

Minimum 4 characters