Datlové keksíky sú naša klasika – na cesty či vianoce. Iné už nerobím. Cítiť v nich úžasnú chuť kvalitného masla a orechov. Jemne osladené datlovým sirupom a podčiarknuté vynikajúcou chuťou čokolády. Vydržia dlho, v chlade a v tme aj mesiac. Zatiaľ sa na ne žiadne medovníky či perníky nechytali a potvrdil to každý, kto ich ochutnal. Recept vytunovaný častými experimentami. 🙂 Stačia dva tri kúsky a človek je čo sa chuti na sladké týka – zahojený.
Keksíky môžete vyrobiť z fermentovanej ovsenej múky, ale to je trošku zdĺhavejší proces, môžete pokojne použiť kombináciu celozrnnej a špaldovej múky (50/50). A vynechať potom aj 2 lyžice vody. Recept na fermentáciu ovsených vločiek nájdete pod nasledujúcim linkom, prípadne stačí urobiť cesto večer, pridať tam za lyžicu kvásku a nechať v chladničke odpočívať do nasledujúceho dňa.
Postup prípravy:
- Zmiešame suché ingrediencie. Pridáme studené na jemno nastrúhané maslo, sirup, šťavu z citróna, ak chceme nechať cesto fermentovať, aj 1 PL kvásku alebo jogurtu.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme. Ak chceme cesto nechať fermentovať v chladničke, tak ho môžeme nechať aj dva dni fermentovať v chladničke. Po vybratí je dobré ho nechať na izbovej teplote postáť 20 minút.
- Trúbu rozohrejeme na 170 stupňov.
- Aby sa cesto nezachycovalo o valček, tak ho pokryjeme potravinárskou fóliou. Cesto by malo mať hrúbku cca 0,5 cm.
- Vykrojíme pomocou formičiek želané tvary – u nás najviac frčia srdiečka. Lebo lásky nikdy nie je dosť.
- Dáme na plech a pečieme na teplote 170 stupňov 12 minút.
- Necháme vychladnúť.
- Ak máme dieťa staršie ako tri roky, odporúčam ich do polky namáčať v kvalitnej čokoláde (horká Vivani), posypať nasekanými orechami a vychladnúť.
Krásne, pokojné vianoce s pokojnou rodinou prajem. 🙂