Jedli ste už domáce maslo? A ešte k tomu fermentované, teda nakvasené? Nie? Je to veľmi jednoduché, veľmi odporúčam, hlavne pre deti. Aspoň viete, aké mlieko ste použili. Okrem toho nafermentované potraviny sú omnoho lepšie stráviteľné. A za mňa omnoho viac chutnejšie.
Postup prípravy:
- Smotanu a jogurt zmiešame v čistej nádobe. Prikryjeme utierkou a necháme kvasiť 24 – 48 hodín. Skúšala som aj kratšie, aj dlhšie, môžem povedať, že po 48 hodinách chutilo maslo krásne jogurtovo, omnoho viac, ako po 24.
- Nafermentovanú smotanu vlejeme do nádoby na šľahanie, najlepšie s pokrývkou a šľaháme pri vysokej rýchlosti, až kým sa tuk nezačne oddeľovať od srvátky.
- Maslo spolu so srvátkou preložíme do nádoby, na ktorú sme rozprestreli potravinársku gázu alebo inú kus čistej tkaniny. Necháme aspoň chvíľu odkvapkať. Dáme do formičky alebo inej nádobky a šup do chladničky. Niet nad domáce maslo 🙂
Srvátku nevylievajte, môžete ju použiť na pečenie domáceho chlebíka alebo koláčov.