Táto pizza je super jednoduchá. Rozkvas dávam kvasiť večer a na druhý deň ju máme na obed. Zasýti, a je omnoho zdravšia ako tučné alternatívy v pizzériách z bielej múky. Vydrží aj do druhého dňa, takže pokojne i na cesty.
Rozkvas:
300 g špaldovej celozrnnej múky
200 ml vody
2 lyžice kvásku
Miesime cca 5 minút a necháme kvasiť 9 – 12 hodín.
Po 9 – 12 hodinách pridáme:
3 lyžice špaldovej celozrnnej múky
1 lyžica olivového oleja
1/2 lyžičky soli
Poriadne premiesime, opäť aspoň 5 minút a cesto rozprestrieme na plech. Necháme kvasiť hodinu. Po hodine zapneme trúbu na 175 stupňov. Cesto ešte raz vyvaľkáme, aby nebolo moc hrubé.
Navrch dáme paradajkový pretlak so soľou, pretlačeným cesnakom (koľko kto má rád), bylinky na pizzu a zjemníme olivovým olejom.
Obloženie:
1 na tenšie plátky nakrájaná stredná cuketa
3 na tenšie plátky nakrájané paradajky
feta syr, pre deti nastrúhaná gouda
čierne olivy
Pečieme na 175 stupňoch 30 – 35 minút. Výborná je aj na druhý deň, keďže kváskové cesto vydrží dlhšie.