Deti nechcú jesť pickles – kvasenú zeleninu a Vás to škrie? Rozmýšľate, ako teda do nich dostať prirodzené probiotické kmene? Alebo len potrebujete zmenu a nechce sa Vám stále dookola jesť ten istý kvasený šalát?
Pomaly prichádza čas čerstvej mrkvičky. Alebo môžete takto rýchlo minúť tú starú 🙂 Výborné na tomto recepte je to, že si mrkvičku môžu deti zobrať do ruky, prípadne namočiť do obľúbenej pomazánky, dipu. Takto im kvasená zelenina chutí ešte viac.
Postup prípravy:
- Ako prvé nájdite uzatvárateľný sklenený pohár, ktorý tepelne vydezinfikujete (v umývačke na vysokej teplote alebo v pare).
- Odmerajte, aké dlhé môžu byť mrkvové tyčinky, aby sa nad ne zmestil ešte asi 1 cm vody.
- Mrvu očistite. Odseknite vrch i spodok mrkvy. Dlhým nožom z nej odstráňte šupku tak, aby vznikol štvoruholníkový tvar (ideálne 4x odseknúť šupku – zo 4 strán).
- Následne mrkvu rozrežte na tyčinky o 0,5 cm priemeru. 1 tyčinku si nechajte ako vzor – podľa nej budete krájať ostatné mrkvy, aby boli rovnako dlhé.
- Mrkvičky natlačte do pohára tak, aby boli na pevno a po zaliatí vodou nevyplávali na povrch.
- Zalejte 350 ml vody, v ktorej ste rozmiešali 3 polievkové lyžice umeoctu (dostať v dm).
- Pohár zakryte na cca 2 – 3 dni utierkou. Pokojne priebežne skúšajte. Mrkvičky by mali byť chrumkavé a kyslé.
- Uzavreté uchovávajte v chladničke.