5. novembra 2017

Kvásková bublanina so slivkami a orechovou mrveničkou

Dlho som hľadala tie správne pomery ingrediencií na zdravšiu bublaninu. A podarilo sa. Keďže je jeseň v plnom prúde, tak so slivkami a vlašskými orechami v hlavnej úlohe. Navrch však môže ísť akékoľvek ovocie, čo práve padá zo stromov. Ak sa ponáhľate a nestíhate mrveničku, tak stačí len o niečo viac dosladiť cesto, keďže koláčik je jemne sladký. Bublanina je veľmi jemná, rozplýva sa na jazyku.

Postup prípravy:

  1. Zmiešame múky, mlieko a kvások. Miesime asi 5 minút.
  2. Necháme vykvasiť 8 – 9 hodín, prikryté vlhkou utierkou, aby cesto na vrchu nezoschlo.
  3. Po vykvasení cesta oddelíme žĺtka od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Začneme najprv pri nižších rýchlostiach, postupne zvyšujeme na najvyššiu. Počas šľahania pridáme štipku soli.
  4. Zapneme trúbu na 175 stupňov.
  5. Žĺtka vymiešame s ryžovým sirupom, vanilkou a škoricou. Primiešame k vykvasenému cestu. Miešaním vareškou alebo rukou cesto spojíme s vymiešanými žĺtkami.
  6. Do cesta postupne opatrným miešaním pridávame sneh z bielkov, cca na 3 x.
  7. No a mrvenička: Orechy na sucho opražíme, kým nezačnú voňať (pozor, aby sa nespálili). Po vychladnutí ich rozmixujeme, pokojne môžeme nechať aj väčšiu kusy. Primiešame ovsené vločky, javorový sirup, roztopené maslo.
  8. Cesto vylejeme na plech /použila som cca polovičný rozmer klasickej veľkosti plechu pre vyšší koláčik/, naukladáme naň nahusto ovocie a posypeme mrveničkou.
  9. Pečieme 25 minút na 175 stupňoch. Po upečení necháme bublaninu úplne vychladnúť. Ak sa nakrojí skôr, hrozí „spadnutie“ cesta.

Details

Ingredients

  • Na cesto budeme potrebovať:
  • 150 g špaldovej celozrnnej múky
  • 100 g špaldovej hladkej múky
  • 250 ml rastlinného mlieka
  • 1 lyžice kvásku
  • 4 vajíčka
  • 100 ml ryžového sirupu
  • 1 lyžička vanilky
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1 pohár zaváraných sliviek, najlepšie domácich bez cukru alebo slivky čerstvé
  • Mrvenička:
  • 180 g vlašských orechov
  • 100 g ovsených vločiek
  • 80 g masla
  • 75 ml javorového sirupu

Leave a comment

Minimum 4 characters