24. augusta 2017

Kváskové čučoriedkové muffiny

Čučoriedky sú náš domácii superfood. Nájdete v nich množstvo látok, ktoré nám robia dobre: množstvo antioxidantov spomaľuje stárnutie, antokyaníny pomáhajú regenerácii pokožky (výborné pri ekzémoch a psoriáze), chránia pred stareckou demenciou, pomáhajú chudnúť a sú vhodné pre cukrovkárov. A keďže je ich sezóna, čo takto z nich urobiť zdravšie muffiny – napr. kváskové?

Postup prípravy:

Trúbu vyhrejeme na 175 stupňov.

Zmiešame kamutovú a špaldovú múku s mliekom a kváskom. Necháme kvasiť cez noc.

Vajíčko vymiešame s ryžovým sirupom, vínnym kameňom, štipkou soli, vanilkou a škoricou, roztopeným kokosovým tukom. Všetko zamiešame dokopy a pridáme ešte čučoriedky. Tie môžeme klásť aj navrch muffinov. Starším deťom pridáme aj trochu čokopecičiek alebo nasekanej horkej kvalitnej čokolády, ktorá vytvára príjemný sladký kontrast k kyselkavej chuti čučoriedok a kváskového cesta.

Cesto by malo byť tekuté, takže som ho do muffinových papierových formiem liala naberačkou.

Pečieme vo vyhriatej rúre. Je to výborná, menej sladká forma raňajok alebo jedla na desiatu do školy. A rýchla, keďže všetko spolu zamiešať trvalo tak 5 minút.

Details

Ingredients

  • 160 g kamutovej alebo špaldovej celozrnnej múky
  • 160 g špaldovej hladkej múky
  • 450 ml mandľového mlieka
  • 3 PL kvásku
  • 70 g kokosového tuku
  • 1 vajíčko
  • 1 ČL vanilky a škorice
  • 130 g ryžového sirupu (kto má rád sladké, dá viac)
  • 1 ČL vínneho kameňa
  • štipka soli
  • čučoriedky

Leave a comment

Minimum 4 characters