Táto torta je trošku náročnejšia na prípravu i suroviny. Treba mať k dispozícii kvalitný mixér, ktorý z kešu orechov dokáže urobiť hladký krém. Ale výsledok stojí za to. Predsa len, narodeniny sú len raz do roka.
Na 22 cm priemer tortovej formy budeme potrebovať:
Na korpus:
- 400 g mandlí
- 200 g datlí
- 1/2 ČL škorice
Postup:
- Mandle namočíme na noc do vody. Rovnako datle.
- Na druhý deň mandle premyjeme. Potrebujeme z nich stiahnuť šupku, ale keďže sú nasiaknuté vodou, ide to celkom ľahko. Len to trvá. Po stiahnutí šupky mandle rozmixujeme na malé kúsky.
- Datle zlejeme a rozmixujeme.
- Datľovú pastu a rozmixované datle spojíme, pridáme škoricu a poriadne premiešame.
- Mandľovou hmotou následne vystelieme dno tortovej formy.
Na čokoládový krém:
- 400 g kešu orechov
- 215 g kakaového masla
- 130 g nepraženého kakaa
- 300 ml vody
- 5 – 6 lyžíc medu
- 5 – 6 lyžíc citrónovej šťavy
- 1 – 2 ČL vanilky
- 700 g na polovicu nakrájaných jahôd
Postup prípravy krému:
- Kešu orechy namočíme na noc. Vodu zlejeme.
- Do mixéra dáme kešu orechy, kakao, vanilku, citrónovú šťavu, med. Mixujeme do hladka.
- Kakaové maslo nastrúhame na jemno alebo rozmixujeme. Pridáme do mixéra a mixujeme dovtedy, kým nemáme krém hladký, bez hrudiek. Kde tu ochutnáme 🙂
- 500 g jahôd dáme na korpus a zalejeme krémom. V chladničke necháme stuhnúť na dve tri hodiny. Zvyšok jahôd dáme na vrch torty. Torta je výborná aj po rozmrazení, teda môžete si ju nachystať aj niekoľko dní pred oslavou.