Poznáte mangold? Nie? Odporúčam. Je to veľmi nenáročná listová zelenina, známa častým návštevníkom Chorvátska. V rebríčku najzdravších potravín sveta sa ocitol na 7. mieste (zo sto), pričom predbehol aj špenát (mrazený 24. miesto). Mangold je výborným zdrojom antioxidantu s názvom betaín, ako i rutínu a kvercetínu, ktoré sú známe svojimi protizápalovými účinkami. Okrem toho v nej nájdeme vitamín C (preto listy nevaríme dlho – len sparíme), železa, draslíka, vápnika. No a samozrejme chlorofyl, ktorý čistí črevá od nebenefitných baktérií.
Mangold si môžete zasadiť do polotieňa (na silnom slnku horkne). Je to viacročná rastlina, ktorej korene nemusíte po skončení sezóny zo zeme vytrhávať. Pokojne ich nechajte v nej a na jar vám ako prvé vyrazia listy.
Táto polievka je jemnej chuti. Predsa len mangold chutí špecificky, podľa mňa omnoho lepšie ako špenát, ale aj tak našinec na jeho chuť moc zvyknutý nie je. Preto je v polievke viac zemiakov, ktoré jeho chuť stiahnu.
Postup prípravy:
- Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Mangold nakrájame na cca 1 cm pásiky. Cesnak očistíme.
- V hrnci rozohrejeme ghí, na ktorom opražíme zemiaky, 2 strúčiky cesnaku a biele stonky z mangoldu.. Zalejeme litrom zeleninového vývaru a pridáme štipku soli.
- Varíme do zmäknutia zemiakov.
- Krátko pred dovarením pridáme nakrájané zelené listy mangoldu a dusíme ešte jednu minútu.
- Polievku dochutíme 3 strúčikmi rozotreného cesnaku, medvedím cesnakom a/alebo žeruchou (nemusí byť).
Polievka je vhodné už pre najmenších (od 9 mesiaca bez použitia soli a cesnaku).
Zdroj: http://www.bbc.com/future/story/20180126-the-100-most-nutritious-foods