1. decembra 2017

Miniburger s tempehom a karamelizovanou červenou kapustou

Ak máte radi tempeh (a spolu s vami i deti), tak tento recept je pre vás. Ak nie, tak treba vyskúšať. Stojí to za tú námahu. Sladká kapusta je krásne kontrastná ku slanému tempehu. Výborný pre staršie deti cca od 4 rokov.

Ako prvé pripravíme karamelizovanú kapustu:

1/3 – 1/2 menšej červenej kapusty

2 lyžice ghí

1 lyžica ryžového sladu

tmavé balsamico

štipka soli

rasca

  1. Kapustu nakrájame na tenké plátky. Tie ešte 2x prekrojíme, aby neboli moc dlhé.
  2. V hrnci rozpustíme ghí a keď je horúce, pridáme slad, kým nezačne bublať. Pridáme nakrájané kapustu, ochutíme soľou,rascou a niekoľkými strekmi balsamica.
  3. Hrniec prikryjeme pokrievkou a za občasného premiešanie dusíme vo vlastnej šťave 30 minút, kým nie je kapusta zmäknutá.

Na tempehový burger budeme potrebovať

1 1/2 údeného tempehu

1 lyžica ghí plus jedna naviac na restovanie

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

30 g kukuričnej strúhanky + naviac na obaľovanie

tamari sójovú omáčku

  1. Tempeh vo väčšej nádobe nadrvíme  na väčšie kúsky.
  2. Cibuľu i cesnak nakrájame na jemné kocky.
  3. Na panvice rozohrejeme ghí a cibuľu opražíme do sklovita. Ku konci pridáme aj cesnak.
  4. Takto upravenú cibuľu a cesnak dáme k tempehu, dochutíme tamari a rozmixujeme cca do dvoch tretín. Necháme si v tempehovej zmesi väčšie kúsky.
  5. Pridáme kukuričnú strúhanku, všetko dobre premiešame a necháme cca 20 minút odležať.
  6. Potom už len tvoríme burgre (cca 6 kúskov), ktoré orestujeme na troche tuku.

Burgrové žemličky potrieme majonézou, položíme naň tempehové burgre a karamelizovanú kapustu. Alebo si kapustu necháme pri burgri ako prílohu.

Details

Ingredients

  • 600 g zemiakov (ideálne typu B)
  • 2 vajíčka
  • 4 PL olivového oleja (s nízkou aciditou)
  • 4 PL tapiokového škrobu
  • 2 čl prášku do pečiva
  • rasca
  • soľ
  • Na dip:
  • syr cottage
  • grécky jogurt
  • červená paprika
  • soľ

Leave a comment

Minimum 4 characters