Ak máte radi tempeh (a spolu s vami i deti), tak tento recept je pre vás. Ak nie, tak treba vyskúšať. Stojí to za tú námahu. Sladká kapusta je krásne kontrastná ku slanému tempehu. Výborný pre staršie deti cca od 4 rokov.
Ako prvé pripravíme karamelizovanú kapustu:
1/3 – 1/2 menšej červenej kapusty
2 lyžice ghí
1 lyžica ryžového sladu
tmavé balsamico
štipka soli
rasca
- Kapustu nakrájame na tenké plátky. Tie ešte 2x prekrojíme, aby neboli moc dlhé.
- V hrnci rozpustíme ghí a keď je horúce, pridáme slad, kým nezačne bublať. Pridáme nakrájané kapustu, ochutíme soľou,rascou a niekoľkými strekmi balsamica.
- Hrniec prikryjeme pokrievkou a za občasného premiešanie dusíme vo vlastnej šťave 30 minút, kým nie je kapusta zmäknutá.
Na tempehový burger budeme potrebovať
1 1/2 údeného tempehu
1 lyžica ghí plus jedna naviac na restovanie
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
30 g kukuričnej strúhanky + naviac na obaľovanie
tamari sójovú omáčku
- Tempeh vo väčšej nádobe nadrvíme na väčšie kúsky.
- Cibuľu i cesnak nakrájame na jemné kocky.
- Na panvice rozohrejeme ghí a cibuľu opražíme do sklovita. Ku konci pridáme aj cesnak.
- Takto upravenú cibuľu a cesnak dáme k tempehu, dochutíme tamari a rozmixujeme cca do dvoch tretín. Necháme si v tempehovej zmesi väčšie kúsky.
- Pridáme kukuričnú strúhanku, všetko dobre premiešame a necháme cca 20 minút odležať.
- Potom už len tvoríme burgre (cca 6 kúskov), ktoré orestujeme na troche tuku.
Burgrové žemličky potrieme majonézou, položíme naň tempehové burgre a karamelizovanú kapustu. Alebo si kapustu necháme pri burgri ako prílohu.