Táto nátierka pravidelne ohuruje maminy, keďže chutí aj deťom, ktoré bežne nátierky nemusia. A po dosolení chutí aj dospelákom.
Pre malé deti so štipkou soli je krásne sladká, jemne dochutená množstvom pažítky. Tá je teraz v období prechodu do zimy bohatým zdrojom nielen vitamínu C, ale aj vitamínov radu B, kyseliny listovej, vitamínu K, minerálov ako je meď, zinok, železo. Preto ňou nikdy nešetrím.
Postup prípravy:
- Kešu oriešky namočíme na noc do vody. Ráno zlejeme.
- Mrkvu očistíme, nakrájame na kolieska a dáme variť do vody s 1/2 lyžičkou soli tak, aby boli pokryté vodou. Varíme do úplného zmäknutia. Vodu zlejeme, nevylievame, budeme ju používať na dochutenie nátierky. Mrkvu necháme vychladnúť.
- Do výkonného mixéra dáme mrkvu, kešu oriešky, trochu vody z varenia mrkvy, olej. Mixujeme do hladka.
- Dochutíme jemne nakrájanou pažítkou, pre dospelákov pridáme viac slanej vody alebo soli.