Bez váhania priznám, že naša rodina miluje čokoládu. Je to jediná sladkosť, ktorú máme k dispozícii (cukríky, keksíky – to u nás nenájdete), ale kvalitnú čokoládu na varenie vždy. A kúsok nejakej inej čokoládovej vychytávky tiež. Minule ma napríklad pobavila jedna štatistika, ktorá skúmala vzťah množstva konzumácie čokolády s množstvom nositeľov Nobelovej ceny. No hádajte, ktorá krajina je tu jednoznačným víťazom? Áno, Švajčiarsko.
Takže pokojne sa môžete spolu so staršími deťmi na túto tortu vrhnúť. A verte mi, nielenže je rýchlo hotová, ale ešte rýchlejšie mizne. Má minimálny cukor, ak sladíte úplne málo, pokojne ešte uberte.
Jediným kumštom je tu vyrobiť poriadne tuhý sneh z bielkov, aby po upečení veľmi nespadla. Ale božské je cesto, aj keď je spadnuté. Tortička je z mála ingrediencií, takže ak aj zabudnete, že nejaký rodinný príslušník má narodeniny (čo sa mi práve stalo), je hotová do hodiny a vy môžete svoju zábudlivosť „sladko vyžehliť“.
Postup prípravy:
- Všetky ingrediencie necháme niekoľko hodín pri izbovej teplote.
- Trúbu si vyhrejeme na 170 stupňov. Oddelíme bielka od žĺtkov.
- Ako prvé vyšľaháme bielky. A tu si dáme teda riadne záležať. Misku na šľahanie vytrieme citrónom kvôli odmasteniu, premyjeme vodou a riadne vysušíme. Bielka najprv šľaháme na nižšej teplote, keď pekne penia, pridáme štipku soli a prepneme na najvyššiu rýchlosť. Keď sú bielka vyšľahané, pridávame cukor (ten som ešte predtým poriadne rozmixovala, aby bol sypký. Šľaháme ešte chvíľu do poriadne tuhého snehu.
- Čokoládu rozpustíme spolu s maslom a všľaháme do žĺtkov.
- Do čokoládovej masy pomaly a opatrne postupne pridávame sneh z bielkov a snažíme sa ich miešaním spojiť.
- Cesto vložíme do nevymastenej tortovej formy (stačí papier na pečenie) a pečieme 30 minút. Necháme vychladnúť. Cesto riadne vystúpa, ale následne klesne, čo nevadí, lebo sa vytvorí košíček pre šľahačku a ovocie.
- Po vychladnutí vyzdobíme do tuha vyšľahanou šľahačkou (s vanilkou a kokosovým cukrom) a ovocím.