Ricotta je ľahšie stráviteľná sestra tvarohu a mascarpone. Na rozdiel od mascarpone má menej tuku a na rozdiel od tvarohu menej bielkovín. Dá sa zohnať napr. v obchodoch typu Starý otec, kde podporujú predaj alternatívnych mliečnych výrobkov. Mne sa Pezinku v OC Plus podarilo zohnať koziu ricottu, čomu sa veľmi potešila, keďže kravské mliečne výrobky moc nemusíme. No a čo s ňou?
Keďže sa nachádzame v týždni, kedy v rodine oslavujeme dvoje meniny a jedny narodeniny, vonku je teplo a piecť koláč sa mi nechce, tak padla voľba na dezert s kyslejším ovocím, ktorý vyladí sladkú chuť ricottového krému. Môžete urobiť buď s granolou alebo pokojne aj bez nej.
Na ovsenú granolu budeme potrebovať:
70 g ovsených vločiek
50 g mandľovej múky
35 g datľového cukru (alebo iného prírodného cukru, tu však treba ochutnávať sladkosť a začať s menšou porciou cukru)
35 g masla
Postup prípravy:
- Ovsené vločky opražíme na sucho na panvici a zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami. Dáme zapiecť do trúby na 20 minút na 175 stupňov.
Na ricottový krém budeme potrebovať:
400 gricotty
50 g horkej čokolády
1/2 lyžičky vanilky
3 lyžice jogurtu
2 lyžice kokosového cukru
kyslé ovocie (maliny, višne, jahody)
Postup prípravy:
- Ricottu rozšľaháme na hladký krém s jogurtom, vanilkou a kokosovým cukrom
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, necháme vychladnúť a zmiešame s polkou ricottového krému (pre staršie deti od 3 roku). Pre mladšie deti použijeme karob. Alebo nič.
- Pohár vrstvíme vychladnutou granolou, ricottovým krémom a ovocím. A zopakujeme. Pred podávaním zachladíme.