6. júna 2018

Ricottový pohár s kyslým ovocím a granolou z ovsených vločiek

Ricotta je ľahšie stráviteľná sestra tvarohu a mascarpone. Na rozdiel od mascarpone má menej tuku a na rozdiel od tvarohu menej bielkovín. Dá sa zohnať napr. v obchodoch typu Starý otec, kde podporujú predaj alternatívnych mliečnych výrobkov. Mne sa Pezinku v OC Plus podarilo zohnať koziu ricottu, čomu sa veľmi potešila, keďže kravské mliečne výrobky moc nemusíme. No a čo s ňou?

Keďže sa nachádzame v týždni, kedy v rodine oslavujeme dvoje meniny a jedny narodeniny, vonku je teplo a piecť koláč sa mi nechce, tak padla voľba na dezert s kyslejším ovocím, ktorý vyladí sladkú chuť ricottového krému. Môžete urobiť buď s granolou alebo pokojne aj bez nej.

Na ovsenú granolu budeme potrebovať:

70 g ovsených vločiek

50 g mandľovej múky

35 g datľového cukru (alebo iného prírodného cukru, tu však treba ochutnávať sladkosť a začať s menšou porciou cukru)

35 g masla

Postup prípravy:

  1. Ovsené vločky opražíme na sucho na panvici a zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami. Dáme zapiecť do trúby na 20 minút na 175 stupňov.

Na ricottový krém budeme potrebovať:

400 gricotty

50 g horkej čokolády

1/2 lyžičky vanilky

3 lyžice jogurtu

2 lyžice kokosového cukru

kyslé ovocie (maliny, višne, jahody)

Postup prípravy:

  1. Ricottu rozšľaháme na hladký krém s jogurtom, vanilkou a kokosovým cukrom
  2. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, necháme vychladnúť a zmiešame s polkou ricottového krému (pre staršie deti od 3 roku). Pre mladšie deti použijeme karob. Alebo nič.
  3. Pohár vrstvíme vychladnutou granolou, ricottovým krémom a ovocím. A zopakujeme. Pred podávaním zachladíme.

Leave a comment

Minimum 4 characters