Veľa ľudí využíva na liečebné účely kvety z bazy. Ja naopak – milujem liečebné účinky zo šťavy dozretých bazových plodov. Používam ich úspešne na prevenciu (1 lyžica denne u starších detí) a ak už nejaká choroba prepukne, navyšujem dávku (až 5 lyžíc denne).
Extrakt z plodov s názvom Sambucol podľa štúdií nabudí imunitný systém a urýchli proces liečenia chrípky alebo nádchy. Za dva dni boli skúmaní účastníci s chrípkou alebo nádchou fit.
Šťava z plodov obsahuje kopec účinných látok, napr. antokyány, to je to krásne tmavé farbivo, ktoré nielen bojuje proti zápalu, ale tlmí aj bolesti pri spomenutých chorobách. Šťava z plodov dokonca pomáha pri popáleninách (i tých zo slnka). Stačí len natrieť na pokožku.
V žiadnom prípade nejedzte plody tepelne neupravené. Tepelná úprava (prevarenie) zničí jed sambunigrín, ktorý spôsobuje tráviace problémy.
Postup prípravy:
- Plody odstránime zo stopiek. Použijeme len tie úplne čierne, zelené vyhodíme.
- Plody odšťavíme. Ak nemáme odsťavovač, rozmixujeme a šťavu pretlačíme cez gázu.
- Šťavu prevaríme. Keď sa začne variť, necháme prevariť cca 1 minútu a vypneme. Ochutíme medom alebo iným sladidlom. Na 1,6 litra šťavy som použila 2 lyžice medu, ktoré šťavu jemne dosladia a prekryjú horkú chuť.
- Naložíme do pohárov od detských výživ, vrchnák poriadne zatiahneme a necháme vychladnúť zabalené v utierke.
Takto naložené vydržia jeden rok.
Zdroj: Duke, James A. Duke: Heilende Nahrungsmittel. Goldmann 2010. Muenchen.