Veľa detí má problém s papaním zeleniny. Pečivo je však mňam a vedia ho jesť na kvantá. Tak prečo nespojiť zeleninu s pečivom?
Práve tekvice je práve teraz všade dosť. Obsahuje veľa betakaroténu a tekvicový olej zas zinok – zázračný minerál potrebný pre správne fungovanie imunitného systému. A funkčný imunitného systém sa teraz na jeseň zíde ako soľ.
Postup prípravy:
V miske zmiešame múky spolu s rascou a soľou.
- Pridáme olej, vodu, kvások, do hladka vymixovanú pečenú tekvicu a ručne vymiešame. Cesto miesime cca 5 minút. Nemalo by sa lepiť na steny misky, ani na ruky. Ak sa lepí, pridáme ešte trochu hladkej múky. Počas miesenia mení cesto viskozitu, stáva sa jemnejšie – dobre nakysne.
- Z cesta vlhkými rukami vytvarujeme 9 žemličiek, ktoré obalíme celé v maku. Mak žemličky prekryje a deti sa potom až tak nečudujú nezvyčajnej oranžovej farbe žemličiek. Necháme prekryté vlhkou utierkou kvasiť 6 hodín.
- Pečieme vo vyhriatej trúbe 15 minút na 200 stupňoch a potom stiahneme na 175 na 10 minút. Výborne sa upečú, ak je v trúbe dodatočný plech s vodou. Ten vytvorí vhodné prostredie na dobré nakysnutie – vlhkú saunu.
S pomermi tekvice sa môžeme hrať, pokojne uberte trochu vody a pridajte viac tekvice.