10. októbra 2017

Tekvicové kváskové žemličky

Veľa detí má problém s papaním zeleniny. Pečivo je však mňam a vedia ho jesť na kvantá. Tak prečo nespojiť zeleninu s pečivom?

Práve tekvice je práve teraz všade dosť. Obsahuje veľa betakaroténu a tekvicový olej zas zinok – zázračný minerál potrebný pre správne fungovanie imunitného systému. A funkčný imunitného systém sa teraz na jeseň zíde ako soľ.

Postup prípravy:

V miske zmiešame múky spolu s rascou a soľou.

  1. Pridáme olej, vodu, kvások, do hladka vymixovanú pečenú tekvicu a ručne vymiešame. Cesto miesime cca 5 minút. Nemalo by sa lepiť na steny misky, ani na ruky. Ak sa lepí, pridáme ešte trochu hladkej múky. Počas miesenia mení cesto viskozitu, stáva sa jemnejšie – dobre nakysne.
  2. Z cesta vlhkými rukami vytvarujeme 9 žemličiek, ktoré obalíme celé v maku. Mak žemličky prekryje a deti sa potom až tak nečudujú nezvyčajnej oranžovej farbe žemličiek. Necháme prekryté vlhkou utierkou kvasiť 6 hodín.
  3. Pečieme vo vyhriatej trúbe 15 minút na 200 stupňoch a potom stiahneme na 175 na 10 minút. Výborne sa upečú, ak je v trúbe dodatočný plech s vodou. Ten vytvorí vhodné prostredie na dobré nakysnutie – vlhkú saunu.

S pomermi tekvice sa môžeme hrať, pokojne uberte trochu vody a pridajte viac tekvice.

Details

Ingredients

  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g ražnej celozrnnej múky
  • 100 g pečenej tekvice (hokkaido)
  • 170 g kvásku
  • 220 ml vody
  • 15 ml tekvicového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky rasce
  • mak

Leave a comment

Minimum 4 characters