Pšeno je fantastická obilnina na koláče, často ju používam na zdravšie sladké. Tento koláčik je ľahký, rýchly, výborná alternatíva ku klasickej žemľovke. Lebo chutí fantasticky tak teplý, ako i studený.
Postup prípravy:
- Pšeno dáme večer namočiť do hrnca s vodou. Uložíme do chladničky. Rovnako aj hrozienka.
- Ráno pšeno zlejeme, premyjeme a dáme uvariť do dvoch litrov vody. Je to veľmi dôležité – pšeno uvarené v takom množstve má inú konzistenciu. Varíme cca 15 minút, potom zlejeme.
- Trúbu rozohrejeme na 175 stupňov.
- Zatiaľ vyšľaháme vajíčka, sirup, maslo, vanilku, škoricu, citrónovú kôru a tvaroh. Tvaroh používam kozí, jemný, bez hrudiek, ale môžete aj iný (predtým však dobre vymixovať).
- Pšeno po uvarení zlejeme, necháme odkvapkať, trochu vychladnúť. Zmiešame s hrozienkami. (V sezóne môžete namiesto hrozienok použiť rôzne iné drobné ovocie – čerešne, jahody, maliny, čučoriedky).
- Po trochách pridávame do vajíčkovo tvarohovej zmesi a vyšľahávame.
- Do menšieho plechu (37 x 24) dáme papier na pečenie a zmes vylejeme.
- Pečieme na 175 stupňoch 30 minút.
- Pred podávaním necháme aspoň trochu vychladnúť :).