23. decembra 2017

Zdravá a ľahká kapustnica (nielen) pre deti

Táto kapustnica je naša tradícia. Bez údenín a bez húb, ktoré malé deti nevedia stráviť. Ľahká, veľmi chutná a pohodová, presne ako má jedlo pri vianočnom stole byť. Dokonca mi raz svokra na ňu povedala, že lepšiu ešte nejedla.

Postup prípravy:

  1. Pór pozdĺž rozkrojíme a premyjeme pod tečúcou vodou. Nakrájame ju na jemné pásiky. Koreňovú zeleninu a kaleráb očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Kyslú kapustu nakrájame na jemno.
  2. Do hrnca dáme olej, cibuľu, zelenú časť póru a nastrúhanú zeleninu. Pridáme soľ, rascu, červenú papriku a dusíme do mäkka. Zalejeme troškou vývaru a dusíme cca 10 minút. Dolejeme zbytkom zeleninového vývaru, pridáme kyslú kapustu a na jemnom plameni varíme ešte asi 5 minút.
  3. Polievku môžeme dochutiť šťavou z kapusty, pre staršie deti a dospelákov sójovou omáčkou Tamari a nastrúhaným tempehom.

Krásne, zdravé a usmievavé nielen Vianoce Vám prajem.

Podrobnosti

Ingrediencie

  • 200 g kyslej kapusty
  • 1 kaleráb
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • kúsok zeleru
  • 1 pór
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 5 lyžíc oleja (olivový alebo sézamový pre staršie deti)
  • štipka soli
  • 1/2 lyžičky celej rasce
  • 1/2 lyžičky červenej papriky

Zanechať komentár

Heslo musí obsahovať min. 4 znaky