Táto kapustnica je naša tradícia. Bez údenín a bez húb, ktoré malé deti nevedia stráviť. Ľahká, veľmi chutná a pohodová, presne ako má jedlo pri vianočnom stole byť. Dokonca mi raz svokra na ňu povedala, že lepšiu ešte nejedla.
Postup prípravy:
- Pór pozdĺž rozkrojíme a premyjeme pod tečúcou vodou. Nakrájame ju na jemné pásiky. Koreňovú zeleninu a kaleráb očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Kyslú kapustu nakrájame na jemno.
- Do hrnca dáme olej, cibuľu, zelenú časť póru a nastrúhanú zeleninu. Pridáme soľ, rascu, červenú papriku a dusíme do mäkka. Zalejeme troškou vývaru a dusíme cca 10 minút. Dolejeme zbytkom zeleninového vývaru, pridáme kyslú kapustu a na jemnom plameni varíme ešte asi 5 minút.
- Polievku môžeme dochutiť šťavou z kapusty, pre staršie deti a dospelákov sójovou omáčkou Tamari a nastrúhaným tempehom.
Krásne, zdravé a usmievavé nielen Vianoce Vám prajem.