Lokálne, rýchle a sezónne superjedlo. Nielen kvôli tomu, že bryndzu v tomto jedle nezohrievame, teda si zachová svoje probiotické účinky, ale aj kvôli mangoldu.
Mangold je listová zelenina veľmi podobná špenátu, veľmi obľúbená v Chorvátsku. V rebríčku najzdravších potravín sa umiestnila na 7. mieste. Oprávnene: obsahuje nielen fenoly (protirakovinové a protizápalové látky), ale aj betalaíny – v červenom a žltom mangolde. Prisudzuje sa im protirakovinový účinok. Ideálny je mangold, ktorý rastie v tieni – nie je horký. Horkosť je chuť, ktorú deti dlho nemajú v láske.
No a mladé zemiaky do toho pridajú množstvo vitamínu C.
Dlhšie som rozmýšľala, ako do detí dostať túto neznámu zeleninu. Tento recept je jeden z najlepších spôsobov. Postupne môžete dávkovať, koľko mangoldu primiešate do zemiakov.
Postup prípravy:
- Zemiaky uvaríme v šupke, najlepšie v tlakovom hrnci. Je to najšetrnejší spôsob prípravy zemiakov.
- Zatiaľ si nakrájame mangold na menšie kúsky. Na ghí podusíme cibuľu a pridáme mangold spolu so štipkou soli. Cibuľa i mangold tak „pustia šťavu“. Dusíme na menšom plameni cca 5 minút za častého miešanie, kým mangold nezmäkne (podobne ako špenát) a nestratí svoj objem.
- Po podusení pridáme dva rozdrvené strúčiky cesnaku.
- Zemiaky jemne roztlačíme vidličkou alebo si pomôžeme pretláčačom na zemiaky a zmiešame mangoldovou zmesou. Môžeme dochutiť pažítkovou vňaťkou.
- Vrch posypeme bryndzou. Ak bryndzu nepoužijeme (môžeme namiesto toho parmezán alebo pecorino), je jedlo vhodné aj pre deti od 1. roku.