8. mája 2018

Zemiaky s mangoldom a bryndzou

Lokálne, rýchle a sezónne superjedlo. Nielen kvôli tomu, že bryndzu v tomto jedle nezohrievame, teda si zachová svoje probiotické účinky, ale aj kvôli mangoldu.

Mangold je listová zelenina veľmi podobná špenátu, veľmi obľúbená v Chorvátsku. V rebríčku najzdravších potravín sa umiestnila na 7. mieste. Oprávnene: obsahuje nielen fenoly (protirakovinové a protizápalové látky), ale aj betalaíny – v červenom a žltom mangolde. Prisudzuje sa im protirakovinový účinok. Ideálny je mangold, ktorý rastie v tieni – nie je horký. Horkosť je chuť, ktorú deti dlho nemajú v láske.

No a mladé zemiaky do toho pridajú množstvo vitamínu C.

Dlhšie som rozmýšľala, ako do detí dostať túto neznámu zeleninu. Tento recept je jeden z najlepších spôsobov. Postupne môžete dávkovať, koľko mangoldu primiešate do zemiakov.

Postup prípravy:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, najlepšie v tlakovom hrnci. Je to najšetrnejší spôsob prípravy zemiakov.
  2. Zatiaľ si nakrájame mangold na menšie kúsky. Na ghí podusíme cibuľu a pridáme mangold spolu so štipkou soli. Cibuľa i mangold tak „pustia šťavu“. Dusíme na menšom plameni cca 5 minút za častého miešanie, kým mangold nezmäkne (podobne ako špenát) a nestratí svoj objem.
  3. Po podusení pridáme dva rozdrvené strúčiky cesnaku.
  4. Zemiaky jemne roztlačíme vidličkou alebo si pomôžeme pretláčačom na zemiaky a zmiešame mangoldovou zmesou. Môžeme dochutiť pažítkovou vňaťkou.
  5. Vrch posypeme bryndzou. Ak bryndzu nepoužijeme (môžeme namiesto toho parmezán alebo pecorino), je jedlo vhodné aj pre deti od 1. roku.

Details

Ingredients

  • 1 – 2 kg nových zemiakov (závisí od počtu stravníkov)
  • zväzok mangoldu
  • 1 na jemno nasekanú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica ghí alebo olivového oleja
  • pažítka
  • 250 – 300 g bryndze
  • soľ

Leave a comment

Minimum 4 characters